Нестихващо търсене на жилища в САЩ, имотите за над $1 млн. стават норма

Цените продължават да растат, достигайки нови висоти

17.02.2022 | 17:03 Редактор: Жаклина Иванова
Нестихващо търсене на жилища в САЩ, имотите за над $1 млн. стават норма

Нестихващото търсене на недвижими имоти в САЩ тласка за пръв път средната цена на жилищата до седемцифрено число в стотици градове, пише Bloomberg.

Жилища на цена от 1 млн. долара нагоре сега са норма в 481 американски града, над два пъти повече спрямо броя им преди едва пет години. Само през 2021 г. 146 града са достигнали това ниво, сочат данни на имотния портал Zillow, публикувани в сряда. Това е най-големият брой в историята за една година.

За сравнение - броят на градовете със средна цена на жилищата, която е седемцифрена сума, беше 234 през 2016 г. и само 126 преди десет години.

Цените на жилищата в САЩ продължават да растат, достигайки нови висоти, докато други пазари като фондовият пазар и криптовалутите изпитват затруднения. Това е продължение на тенденцията от времето на пандемията, когато ниските лихви по ипотечните кредити, недостигът на налични жилища и новият фокус към баланса между работа и личен живот се съчетаха, за да предизвикат исторически ръстове на цените. Средните цени на жилищата миналата година са нараснали с 19,6%.

Градове в щати като Айдахо, Монтана и Тенеси преминаха прага от един милион долара за първи път през 2021 г., тъй като разтревожените купувачи на жилища са търсели пазари с по-ниски цени.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК